Colheita betyder høst på portugisisk, og er en Tawny fra én bestemt årgang.
Selve produktionen af Colheita portvine foregår i Dourodalen. Smagsprøver og analyser af portvinene afgør, således portvinenes videre skæbne. Som årene går, og udviklingen af de enkelte vine, afgøres det, om portvinene skal bruges til at blende Tawny med alder, eller om de vil være velegnet til Colheita.
Colheita portvine skal ligge på fad i minimum 7 år, inden vinen må tappes og sælges. Desuden skal høst - og aftapningsår fremgå af etiketten.
Colheita portvine betragtes som nogle af de bedste portvine i verden. Sammelignet med Vintage port, er de en smule billigere, og er derfor en god investering for dig.
Colheita portvine bør nydes afkølet 12-14 grader, men kan også serveres direkte fra køleskabet.Temperaturen i Colheita portvine stiger dog hurtigt, når de først er i glasset. Det skal dog nævnes, at Colheita er velegnet til desserter eller som en dessert i sig selv.